
The Health Services Cost Review Commission is an independent agency of the State of Maryland 

P: 410.764.2605    F: 410.358.6217          4160 Patterson Avenue  |  Baltimore, MD 21215          hscrc.maryland.gov  
 

  

 

Joshua Sharfstein, MD 
Chairman 
 
Joseph Antos, PhD 
Vice-Chairman 
 
James N. Elliott, MD 
 
Ricardo R. Johnson 
 
Maulik Joshi, DrPH 
 
Adam Kane, Esq 
 
Nicki McCann, JD 
 
 
Jonathan Kromm, PhD 
Executive Director 
 
William Henderson 
Director 
Medical Economics & Data Analytics 
 
Allan Pack 
Director 
Population-Based Methodologies 
 
Gerard J. Schmith 
Director 
Revenue & Regulation Compliance 
 
Claudine Williams 
Director 
Healthcare Data Management & Integrity 
 

 

 
To: Chief Executive Officers and Chief Financial Officers 
 
CC: Brett McCone, Maryland Hospital Association; Kimberly S. Cammarata, Health 
Education and Advocacy Unit, Office of the Attorney General  
 
From: Dennis N. Phelps – Deputy Director, Integrity & Compliance 
 
Date: October 18 2023 
 
Re: Questions and Answers on Income-Based Payment Plan Compliance 
 
 
Q. Are the provisions of Health General §19-214.2(e)(5)(i)(1) and (2) the only 
consequences if a hospital does not implement a payment policy that matches 
the income-based payment plan guidelines? 
 
A. No. There is an affirmative obligation on hospitals under Health General 
§19.214.2(e) to offer income-based payment plans to patients and provide patients 
with information about those plans. Failure to provide this information is a violation of 
Health General §19.214.3 and the Maryland Consumer Protection Act. Under the 
Maryland Consumer Protect Act, failing to affirmatively make a legally required 
disclosure ((such as the information requirements under Health General 
§19.214.2(e)(1) and (2)) is a violation. Misleading a consumer (for example by  
making a disclosure that is unclear or hard to find) is also a violation of the Maryland 
Consumer Protection Act. To the extent a hospital attempts to collect debt, the 
hospital may also be subject to similar provisions in the Consumer Debt Collection 
Act. 
 
Q. What is your view of hospital compliance with the payment plan guidelines if 
the hospital asks for, but did not receive, the relevant information, either the  
income verification documents or self-attestation? 
 
A. The determination of hospital compliance in this situation will depend on the facts. The  
hospital may be compliant in this situation. On the other hand, if information provided by the  
hospital is not clear, the email box or phone number provided to the patient for questions about  
attestation or income documentation is not adequately resourced, or other barriers prevented a  
consumer from getting help in providing the information or understanding why the information was  
needed, that hospital may not be compliant, even if it offered the plan and provided information at  
the times it was required to be provided. 
 
Q: If a payment plan is not offered to the patient, is the hospital in violation of the law? 
 
A: Yes. A hospital is in violation if it does not offer an income-based payment plan to a patient. 
 
Q. May the hospital take legal action to collect the outstanding balance of the patient if the  
patient does not provide income documentation or a self-attestation? 
 
A: This is fact dependent. For example, did the patient have adequate information and  
access to support an understanding of what was required and why it was important?  
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Q: What is your view of the hospital’s burden to provide an analysis of each payment plan using the  
patient’s income if it does not provide the information at the time of the payment plan? Hospitals  
do analyze patient income when determining financial assistance, but this process is separate from  
when patients typically set up payment plans. 
 
Response: The 2021 changes to Health General §19-214.2 create a new obligation on hospitals to  
analyze the patient’s income for income-based payment plans. Hospitals already had the obligation  
to analyze patient income for financial assistance under Health General §19 -214.1. Hospitals should  
evaluate what changes need to be made to their current processes to meet the requirements of the  
law. To the extent hospitals have income information, they should use this information both for  
financial assistance and income-based payment plan purposes. This is particularly important for  
people who qualify for reduced cost care, who also want an income-based payment plan, and for  
people who apply for financial assistance and are denied that support due to income. That income  
information should be used to inform them of what their payment plan options are. 


